Bij BSR ligt de cliënt geheel gekleed met het gezicht naar beneden op een speciaal ontworpen BSR-bank.

De practitioner activeert het biofeedbackmechanisme van het lichaam door de voeten op een specifieke manier te bewegen, dit noemen we de zogenaamde ‘monitor’. Door zacht op bepaalde punten op het lichaam te drukken wordt het lichaam op body stress getest. Het is de intelligentie van het lichaam om nauwkeurig de locatie en richting van de spanningslijnen aan te geven. De release bestaat uit een besliste impuls op de juiste plaats in de juiste richting, daar waar de spanning is geconstateerd. Hiermee wordt een geordende reeks boodschappen naar de hersenen gestuurd, om die alert te maken op de vastgezette spanning.

De hersenen kunnen dan de betrokken structuren opdracht geven om de spanning los te laten. Hiervoor is geen kracht nodig, juist de lichte maar effectieve impulsen zetten het lichaam aan tot zelfgenezing.
Een diagnose is dus niet noodzakelijk omdat iedere cliënt dezelfde behandeling krijgt waarbij zal blijken waar de spanning zich bevindt. Bepaalde klachten vergen soms speciale aandacht.Er zijn situaties waarbij klachten niet door body stress worden veroorzaakt. Ook bij acute en hevige klachten raden wij aan eerst een arts te raadplegen.